Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" принудителното пенсиониране

Снимка: РАДИО ВИДИН
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим за принудителното пенсиониране. Хората, навършили пенсионна възраст, вече не могат да избират дали да останат на работа или не, това се решава от работодателя. Това предложение на БСП бе одобрено от Народното събрание, преди депутатите да излязат във ваканция.

Разговаряхме с видинския народен представител от левицата- Филип Попов.

"Не говорим за принудително пенсиониране, а за една възможност. При липсата на икономика в страната, при липсата на работни места, особено за младите хора, нормално е тези по-възрастни хора, които са навършили своята пенсионна възраст, да могат да се пенсионират при желание на работодателя. В приемната ми във Видин, основният въпрос, с който гражданите се обръщат към мен, е да търсят работа, по-възрастните не за себе си, а за своите деца и внуци"
, заяви депутатът.

От синдикатите обаче са на съвсем друго мнение, те напомнят за минусите.

"Тази промяна по своята същност е дискриминация чрез закона, което, според нас, влиза в противоречие не само с Конституцията, но и с европейски стандарти, отразени в съответните директиви на Европейския съюз"
, каза Деница Нитова, председател на КНСБ-Враца.  

До 2012 г. и законът изискваше бизнесът да освобождава служители, ако имат възраст и стаж за пенсия. Тогава управляващите промениха нормативната база, а сега промениха мнението си.

Николай Цветков от Видин е собственик на фирма за автокранове. Казва, че възрастните хора трудно възприемат условията за работа и издържат на това натоварване, което е съвременният ритъм на ежедневието.

"Тези хора по-добре да намерят други начини за препитание, но не и да се занимават с отговорна и сложна работа. Един кранист не може да бъде в пенсионна възраст и да приема сигналите, и да върши същото като един по-млад негов колега, да речем"
, е мнението на видинския работодател.

И още един представител на бизнеса, Ивайло Йорданов от монтанската община Вършец- има цех за производство на екобрикети и овцеферма.

"Принудителното пенсиониране ще освободи някакви работни места, които би трябвало да се заемат от млади хора, но на практика това ще стане трудно. Аз, като работодател, предпочитам да ми остане на работа човекът, който е обучен, квалифициран за определената работа, а не да наемам човек, който не знам какви качества ще развие. Трагично е положението с квалификацията на младежта- абсолютна безотговорност. Съмнявам се в успешното прилагане на тази мярка", каза пред Ани Цекова работодателят.

Какво мислят по въпроса хората в пред и след пенсионна възраст?

На Наташа Димитрова от Видин, която е учител по химия, й остават две години до пенсия.

"Смятам, че това е правилно, защото има много безработни- млади хора, които би трябвало да заемат съответно освободените места, а този, който е навършил годините и трудовия стаж, да се оттегли достойно. Една от най-уязвимите професии за в бъдеще е учителската. Това може би ще е професията с най-голям дефицит и колеги, които биха желали да поработят след пенсиониране, предполагам, че ще имат възможност"
, е мнението на учителката с 33-годишен стаж.  

Що се отнася до най-младите, които са и най-безгрижни, те не знаят колко пенсионни реформи им предстоят.

Още по темата "за" и "против" принудителното пенсиониране чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00