Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да познаем качествения козунак

Снимка: Радио Видин

В средата на страстната седмица, на Велика сряда, започва и подготовката за празничната великденска трапеза. Част от нея са и козунаците. От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите апелират към клиентите да четат внимателно етикетите, защото там е посочено дали за направата на традиционния сладкиш са ползвани бои и есенции. 

И тази година видинчани ще разчитат на магазинната мрежа за празника. 
"Пазарувам си от едно и също място- фурна в града, където ги правят много вкусни и аз им имам доверие ... Не умея да меся домашен козунак, защото това е специфична работа и майка ми го правеше преди години, но сега си купуваме" - бяха част от мненията на видинчани.
Валентин Горчев е собственик и управител на хранителен магазин в един от кварталите на Видин. От години той зарежда козунаци за своите клиенти от един и същи производител. Доволен е и твърди същото за купувачите. 
"Нямам рекламации до момента и клиентите са доволни. Спазвам традицията и тази година зареждам от един и същ видински производител, защото всички сме доволни от него."
Половината от потребителите ще си купят козунаци, които се правят от миксове, тъй като цената им е под и около 1 лев. Нормалната цена в момента е 2 лв. за 500 грама продукт, коментира за Радио ВИДИН председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев. 

"Няма основание за повишаване на цената на козунаците в момента. Може би от следващия месец ще има такова, на засега не трябва да има такова. За потребителите етикетите не са толкова ясни- има неща, които са изписани и обикновените хора не ги разбират. Агенцията по храните си върши работата и етиката на обслужването не е нарушена, според мен. Не би трябвало да има притеснение у потребителите, предвид и извършваните проверки, които се извършват ежемесечно. Шега с храната не трябва да има и подвеждане на клиентите- също" - каза Костадин Георгиев. Според него купувачите ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца, масло и мляко. Проверките, които се извършват, допълнително допринасят за подобряване качеството на празничните великденски козунаци. 

За съжаление, съществуват производители, които се появяват кампанийно, за да оберат урожая от празниците и точно те принадлежат към сивия сектор. За това какво трябва да съдържа един козунак, разговаряхме с Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 
"Козунакът трябва да съдържа бяло брашно, яйца или яйчен меланж, животинско или растително масло и захар. Това са основните продукти и понеже те не са със символични цени, е нормално ниският ценови клас на козунаците да поставя под съмнение тяхното качество. Най- важното е потребителите да търсят името на производителя на етикета на предлаганата стока. Имаме сериозно нарушение в повишение на цените в една голяма верига хранителни хипермаркети, която присъства във всички големи градове на страната, включително и във Видин. Търсете българските производители, които са идентифицирани, върху етикета на стоката" - посъветва Мариана Кукушева.

Потърсихме представители на двата големи хранителни хипермаркета във Видин, но оттам категорично отказаха всякакъв коментар без специално разрешение от централите на хранителните вериги. А цените на празничните козунаци, предлагани от тях варират от 1.50 до 5 лв. 
Ако пък все още не сте решили какъв козунак да си купите за Великден, ви предлагаме една интересна рецепта за домашно направен от Веска Лилова, която дълги години е живяла в Италия и ни разказа и за част от традициите, свързани с празника там. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Септемврийци очаква своя църковен храм

 Екипът на радио Видин гостува в село Септемврийци, община Димово. В България има още едно село с това име и то се намира в община Вълчедръм. В миналото селото е носило името Толовица и е било част от община Лом, но по време на социализма се преименува в Септемврийци, поради факта, че от селото има участници в Септемврийското въстание през 1923 и..

публикувано на 07.02.25 в 12:05

Граждански организации с призив към политиците за подкрепа на равенството между половете

Българска платформа към Европейско женско лоби отправи призив към политиците за подкрепа на равенството между половете. В отворено писмо до настоящото редовно правителство обръщат внимание на факта, че в състава на 105-ия кабинет има само една жена. Правят аналогия с периода 1947-1949 година, когато в управлението на страната има 23-ма..

публикувано на 06.02.25 в 12:57

Превръщат ли се в лукс "белите пари за черни дни"?

Според изследване на "Тренд" 73% от българите не спестяват, 90% не инвестират, а 84% разчитат единствено на доходите си от заплата и пенсия. Сънародниците ни не са големи оптимисти за тази година, като повечето от тях очакват стандартът им на живот да остане същия като миналата година. Това означава, че българите до голяма степен не..

публикувано на 05.02.25 в 10:45

Подходящ модел за България ли е президентската република?

Промяна на управленския модел в България - трайно решение на политическата криза или популизъм с користни цели ? На фона на поредицата от предсрочни избори и крехко управленско мнозинство, отново официално е лансирана идеята за смяна на парламентарната република с президентска.  На страната е нужен нов модел на управление и обществото ни трябва..

публикувано на 04.02.25 в 13:32

Кои са основните причини за катастрофите у нас

Алкохолът и наркотиците са главната причина за възникване на катастрофите в страната, показва анкета на Съюза на българските автомобилисти, проведена с шофьори през 2024 г. Анализът на данните от проучването е направен от доц. д-р Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.  След..

публикувано на 03.02.25 в 11:05

Кметът на Флорентин: Искам да променя облика на селото към по-добро

  Село Флорентин е едно от петте населени места в община Ново село. Разположено е на брега на река Дунав. Хората тук се занимават с риболов, селско стопанство, лозарство и винопроизводство. Местните говорят на влашки език. Съхраняват влашки обичаи и традиции в песенния и танцов фолклор. Материалното културно наследство е най-вече в красивите и..

публикувано на 31.01.25 в 11:20

Ще се присъединим ли (и кога) към Еврозоната?

Присъединяването на България към Еврозоната е ключов приоритет на новото редовно правителство, по който се работи усилено и в тясна координация с партньорите от Европейската комисия. Това е потвърдил министър-председателят Росен Желязков на среща с българския еврокомисар Екатерина Захариева.  От думите на премиера, става ясно, че България ще..

публикувано на 30.01.25 в 10:00