Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да научим децата да плуват, но... има ли къде

4
Снимка: Радио ВИДИН

През 2005 година България е била на първо място в Европа по процент на удавени деца. През миналата година удавените са 133-ма, 14 от които са деца. По тази причина председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров призова правителството да възстанови плуването като задължителна дисциплина в училище:

"Не може в Германия 90% от населението да знае да плува, а в България този процент да е между 22 и 25. Басейните се закриха, върху тях пораснаха МОЛ-ове, но държавата да намери начин децата да бъдат обучавани по плуване."

Статистиката показва, че през последните 20 години от удавяне в България са загинали 618 деца. Венцислав Величков попита ученици от Видин умеят ли да плуват и кой ги учи:

Снимка"Мога да плувам, баща ми ме научи... Научих се за едно лято във Варна... Не, не мога да плувам... Веднъж щях да се удавя... Мога да плувам само с пояс..."

Слушатели на Радио ВИДИН писаха и на страницата ни във Фейсбук: 

"БЧК, в училищата няма нормални тоалетни, та басейни ли? И кой ще ги построи? С чии пари? А като предложение е хубаво!.. Трябва да е задължително, особено за градовете до голяма река или море, аз израснах на Дунава, но не мога да плувам... Като идея е добре, но къде ще плуват тези деца, като нито едно училище няма плувен басейн... Всяко дете би трябвало да изкара такъв курс... Подкрепям с две ръце... Плуването не е като да се ровиш в таблета... Трябва да е задължително..."

Проверихме и дали в Северозапада има условия за практикуване на плувни спортове и има ли квалифицирани специалисти за тази дейност.

СнимкаВ Мездра организират и тази година инициативата "Плувно лято". Тя е за ученици от 1 до 8 клас, които имат възможност да преминат 10-дневен курс по плуване, ръководен от квалифициран инструктор. 


"Обученията са разделени на смени, като първата започва от 26 юни, а последната завършва на 1 септември", обясни Анета Петкова от Центъра за подкрепа на личностното развитие в Мездра.

Снимка


Враца е един от малкото градове в България, в които има и открит, и закрит басейн. Като към тях добавим и детския басейн, който дава възможност на невръстни хлапета да получат първите уроци по плуване, става ясно защо т. нар. "водни спортове" в града под Околчица имат толкова успехи.

Затова въпросът дали да се изучава плуване в училище не стои на дневен ред във Враца- той е решен много отдавна и то в положителна посока.

Във Видин обаче не е така. Дори клубовете, развиващи спортове на вода, изпитват огромни трудности да научат своите нови възпитаници да плуват- задължително условие в кану-каяка. Иван Стефанов е един от най-добрите български треньори по гребане, бивш наставник на националните отбори. Помага в подготовката на видинските гребци в клуб "Ванто". Възмутен е от липсата на закрит басейн в града, край който преминава голямата река Дунав. Обясни, че през студените месеци състезателите от Видин са принудени да пътуват 150 километра до Козлодуй и обратно, за да плуват в най-близкия закрит басейн.


"Проблемът е, че около 80% от децата във Видин не знаят да плуват. Престъпление е, че онази развалина до стадиона, която трябваше да бъде закрит плувен басейн, е занемарена. Мисля, че с малко средства може да се довърши сградата, за да има къде децата да се обучават да плуват. Според мен главната задача на кмета, който и да е той, е това да стане. Задължително е за всяка една Община по поречието на Дунав да подсигури поне един плувен басейн", призова Иван Стефанов.

СнимкаЗакритият плувен басейн до стадиона във Видин вече десетилетия стои недостроен. Строежът започва през 80-те години на 20 век, но промените през 1989 година завариха сградата недовършена, каквато е и до днес. Земята, върху която се намира строежът, е частна общинска собственост от 2006 година, а строително разрешение е издадено още през 1979 година на тогавашното Държавно предприятие "Водно стопанство". В момента обектът е държавна собственост и се стопанисва от Министерството на земеделието. Преди време от Община Видин обявиха, че водят преписка с Министерството за предоставяне на недовършения строеж с намерението там все пак да се изгради спортен комплекс. Отправихме официално запитване до пресцентъра на Министерството на земеделието и храните какви са намеренията за бъдещето на този обект и ще бъдат ли предприети действия от страна на ведомството като собственик на обекта за цялостно завършване на сградата и за обезопасяването ѝ. От Министерството ни увериха, че в рамките на утрешния ден (петък, 16 юни) ще получим отговор на поставените въпроси, които, разбира се, ще научат и слушателите на Радио ВИДИН.

СнимкаИ един положителен пример: От четири години преподавателката по физическо възпитание и спорт в Профилираната природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" Анелия Димитрова организира, въпреки всички трудности и липсата на подходящи условия, курсове по плуване в басейна на местен хотел.

"Напълно подкрепям призива на БЧК, че трябва да се въведе плуването като учебен час към програмата. Ако се построи закрит басейн, макар и с по-малки размери, ще бъде много много полезно за града. С плуването, освен всичко друго, се развиват всички качества, всички двигателни умения на детето, всички части на тялото се задвижват. Колкото по-рано започне обучението по плуване, толкова по-бързо детето ще се научи. Ползите от плуването са много, особено заради застоялия начин на живот на днешните деца. Голяма част от тях са с гръбначни изкривявания. Това може да се преодолее с плуване. Ако започне всяко едно дете от малко да се занимава с плуване, няма да има толкова много удавяния. Много деца във Видин искат да се занимават с плуване, страшно е натоварено, винаги е запълнено, въпреки че басейнът, с който разполагаме, е малък", обясни Анелия Димитрова.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35