Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошо място ли е Видинският край за туризъм

Снимка: Радио ВИДИН

Случайна среща с туристи, които за пръв път посещават Видинския регион, ни провокира за днешната тема в "Посоките на делника". Христо Русев е от другия край на България- Свиленград. Отдавна искал да посети Северозапада, но, за съжаление, е чувал само негативни новини и коментари за нашия край. Тръгнал насам с очакването да завари черни пътища, повсеместна бедност и мизерия. Очакванията му, за щастие, не се оправдали.

"Аз съм за пръв път тук. Винаги ми е било интересно какво става тук, какво има в този район, защото съм чувал много лоши неща за региона- че е много западнал, много е зле положението, едва ли не пътища няма. Реших да дойда и да видя с очите си дали е така наистина. Много приятно се изненадах от това, което видях. Дори, докато пътувах насам, си казах, че тук има много по-хубави пътища, отколкото по нашия край. Имах съвсем друга представа в главата, но сега по съвсем друг начин виждам нещата- харесва ми мястото, спокойно е, сигурно като навсякъде и тук има проблеми, но с удоволствие бих останал и повече време", обясни Христо Русев.

"Северозападът е най-бедният край в цяла Европа, районът е обезлюден, няма пътища, хората са отчаяни и отчуждени". Тези и подобни твърдения от години се тиражират в цяла България и хората, които никога не са идвали тук, знаят почти само това за нашия край. Когато се "престрашат" да дойдат обаче бързо разбират, че съвсем не е така. Пътища има, прекрасна природа има, исторически и природни забележителности има, качествени хотели има, гостоприемство също има.

"За нашия регион съществува едно малко негативно мнение в цялата страна, въпреки че северозападният край е един от най-красивите райони в България, а и не само, защото имаме уникални места- и Видин като град със своята история, забележителности и паметници на културата, и Дунав като река, останките от римското време, възможностите за туризъм, които предлага Белоградчик и регионът, възможностите за винен, за кулинарен туризъм, фолклора, който са съхранили хората в региона, автентичната култура... Всички тези неща са изключително важни и сериозни ресурси за развитието на туризъм в региона. Но, за съжаление, все още битува това мнение, защото колкото повече се повтаря, че районът е беден, толкова повече остава впечатлението, че не е подходящ за туризъм. Че регионът не е богат, е така, но това не го прави по-малко привлекателен за туристите. Тези клишета и стереотипи, които са изградени, е крайно време да се разбият. Трябва да си повярваме, че районът на Видин е едно прекрасно място, че е дарен с невероятни ресурси. Разбира се, има още много неща, които могат да се направят, за да достигнем високо ниво, но това ще си дойде с времето. Трябва да се изгради имидж на региона, с малки стъпки ще стигнем до голямата цел", смята Евтим Стефанов, председател на Агенцията за регионално развитие и бизнес център Видин.

По темата с неоправдано негативния имидж на Северозападна България като туристическа дестинация се обърнахме и към Радослав Младенов, собственик на къща за гости в Белоградчишко:

"За жалост, хората наистина идват с мнението, че в Северозападна България туризмът не е на ниво, че няма хубави бази, пътищата са лоши и т.н., но като дойдат, очакванията им се опровергават- вече пътищата са хубави, вече има превъзходни бази, има изби, има поклоннически туризъм, Дивечовъдна станция "Миджур", където може да ходят за обстрел на животни, велосипеди, балони, всичко. Като се започне от Берковица чак до Връв има какво да се види. За да се изчисти този лош имидж, трябва по-силна реклама. Пътищата ги има, обектите ги има, крепостите ги има, пещерите ги има и те по нищо не отстъпват на другите туристически обекти в България. Това зависи и от инициативата на самите местни хора."

Мнението на местната власт не е по-различно.

"От няколко години вече твърдя, че ние- хората, които живеем тук, трябва да обърнем погледа към нас и към мястото, в което живеем и да започнем да оценяваме и малките неща, които имаме, а ние имаме достатъчно много. Трябва самите ние да променим отношението към мястото, където живеем, за да се почувстваме по-добре и естествено всички останали да ни оценяват по един друг начин, а не това, което се тръби постоянно по медиите. Просто трябва да започнем да сме по-позитивни. Да, естествено имаме своите проблеми, навсякъде има проблеми, но трябва да сме позитивни и отворени. Трябва и медиите да започнат да показват истинските факти, а не целенасочено и преднамерено, каквато тенденция в последните години се наблюдава. Повечето туристи, които идват в Белоградчик, са приятно изненадани от това, което виждат. Обикновено са тръгнали с негативна нагласа, но стъпвайки в Белоградчик или Видин, остават приятно изненадани от това, което виждат, а най-добрата реклама е от уста на уста- когато се върнат по родните си места, да разкажат какво са видели", обясни заместник-кметът на Община Белоградчик Росен Младенов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45