Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Капитановци: Безработицата е геноцид за хората

5
Снимка: Радио Видин
Село Капитановци се намира само на 6 км от Видин, върху издигната над Видинската низина тераса, откъдето може би идва и името. Нарекли го така, защото "стърчи, изпъква над другите села като капитан над войници". Другото предание говори, че в Капитановци живял някога неустрашим борец срещу турците с прякор Капитан. Селото е третото по население в общината след Градец и Покрайна. Според последните данни, жителите му са над 1000, но според хората, постоянно живеещите са не повече от 600. Много от фигуриращите в статистиката са в чужбина, а във всяка втора къща имат човек зад граница, разказаха хората:

"Улиците са в плачевно състояние, но нищо не може да се направи, искат се много средства. Мръсно е, няма кой да чисти. Нищо не може да се направи без пари... Всяка втора къща има човек зад граница. Ако не е така, хората тук ще умрат от глад. Не е хубаво това, че по къщите по един, двама са останали. В това село, който има у дома си пенсионер, е добре. Безработицата обрича хората на геноцид. Обезлюдихме се, това е лошото..."

Капитановци се управлява от Десислава Венелинова. И отпреди е наясно с кметската работа, тъй като години наред е била секретарка на предходния кмет- Владимир Аристотелов. За новата си работа смята, че е предизвикателство, тъй като за кмета няма работно време и почивен ден, постоянно трябва да е на разположение за хорските проблеми, които не са малко:

Кметът на Капитановци- Десислава Венелинова"Едно село е като едно голямо семейство, а ти си отговорен за хората в него, за това, което се случва тук. Това е кметската работа- да си 24 часа на разположение за решаване на проблемите, които всеки един има. Това е ежедневие, дори вратата на кметския кабинет не се затваря..."

Беседка и пейки, барбекю и навес ще бъдат изградени с 2000 лв. по проекта "Местни инициативи" към Община Видин. Те ще бъдат направени до сцената на площада, обясни кметицата на Капитановци:

"Сцената беше започната от предишния кмет, но има за довършване някои неща, и това е включено в проекта. Жителите на селото ще се включат с труда си, за да спестим пари. Дърводелецът, който ще направи беседката, е местен, има готовност веднага да започне работа. Очаквам за две-три седмици да завършим."


Очакват скоро и ремонт на първия етаж на кметството, където имат свободна стая. Идеята на Десислава Венелинова е, това помещение да се превърне в чакалня, където през зимата пенсионерите, които са над 300 да изчакат пощенската служителка да раздаде пенсиите им. Ще бъдат ремонтирани и стаите, които се ползват за здравни кабинети.  

Имат планове и за сградата на старото училище, която се руши. По желание на хората, то трябва да се превърне в Дом за възрастни. Шансът това да се случи е, когато заработи Местната инициативна група(МИГ) "Видин селска част-Ново село".

В Капитановци, както и в другите села, най-големият проблем е безработицата, която обрича хората на геноцид, както се изразиха местните. Ниските заплати също са една от причините за миграцията на младите, бъдещето на Капитановци. Неколцина от местните продължават да се борят, като обработват земята си и садят зеленчуци. Есенното зеле е една от предпочитаните култури, както и картофите, доматът и краставицата.

Сцената в КапитановциРаботещо в Капитановци е читалище "Самообразование 1927". Там местните самодейци се събират, имат танцов състав "Здравец" и ходят редовно на участия дори зад граница, похвали ги кметицата. Една от самодейките в танцовия състав е и местната хлебопроизводителка Вержиния Николова.

"След работа се събираме с приятелки и отиваме да се разтоварим в читалището. Ходим на фестивали, предстои ни участие на международен фестивал в Балчик. Предишни години сме били на Жеравна, на Копривщица, на местни фестивали, в Румъния и Сърбия", похвали се местната самодейка.
 
Пълният разказ за Капитановци чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00