Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Стефановден- за традициите и изкуството

Днес Светата православна църква почита паметта на Свети Стефан. Според народните вярвания, Стефановден затваря цикъла на отминаващата година, за да отвори път на идната. В превод от старогръцки език Стефан означава "венец" и именно тази символика е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка. Като един от седемте ученици на Исус и един от първите, жертвали живота си в името на християнската вяра, Свети Стефан е наричан пръв мъченик или първомъченик. Той бил избран да разпространява и проповядва християнството в Палестина, поради което юдейските управници съзрели заплаха от нарастващия брой християни и направили всичко възможно, за да настроят хората от народа срещу богоизбрания дякон. Свети Стефан бил осъден на смърт от старейшините, поради клеветата на юдеите, че скверни Бога и Мойсеевия закон. Повече за живота и делото на светеца разказа свещеник Илия Симеонов, който служи в храмовете в Грамада и в село Слана бара. "Свети Архидякон Стефан е обвинен от еврейските началници, че е разпространител на християнската вяра. Те са вярвали, че след разпятието на нашия Спасител Иисус Христос, християнството ще бъде заличено, но това не се случва. Свети Стефан е убит мъченически с камъни пред стените на Йерусалим." - каза свещеник Илия Симеонов.

На последния църковен празник от годината около трапезата за пореден път се събира цялото семейство. "Стопанката на къщата става рано призори, за да приготви традиционните за Стефановден месни ястия - свинско с кисело зеле или месни зелеви сарми. На софрата присъстват още прясно изпечен обреден хляб и златиста баница. В миналото почитането на името е много важно. В нашия край името Стефан не е много популярно. Днес се ходи на гости на кумове и сватове- това е ден за ядене, пиене и празнуване." - разказа пред Красимир Каменов етнографът от видинския регионален исторически музей Десислава Божидарова. В някои краища на България се готви прясно заклана кокошка, за да е силна и богата новата година. По традиция, обичаите, които характеризират така наречените Мръсни дни, трябва да се спазват от Стефановден до Йордановден. През тези дни жените не трябва да перат, да метат или да мият косите си. Венчавките, кръщенетата и опелата също са забранени. Това е периодът, през който хората трябва да се пазят от злите сили и да не се излиза навън по тъмно, особено през нощта. На Стефановден младите семейства гостуват на своите родители, кумове или кръстници, за да им засвидетелстват необходимото уважение.
 
На Стефановден в "Посоките на делника" ви срещнахме с един човек, избрал изкуството за свой начин на живот и препитание. Той празнува именния си ден днес. Скулпторът Стефан Стефанов е директор на единственото у нас училище по каменоделство- това във врачанското село Кунино. Ръководи го от 12 години, а преди това е бил и преподавател в него. Той е и негов възпитаник. "Обичам изображението от 4-5 годишна възраст. Прекарвах с часове пред белите листа и по късно за почнах да се сдобивам с глина и да моделирам. Тогава не съзнавах, че ще се занимавам професионално с това изкуство, а просто изпитвах удоволствие от това, което правех. Днешните творци, според мен са улесни предвид някои спънки, които съществуваха преди време, но пък от друга съвременната младеж е по- потребителска, предвид настъпващата технокрация. Навремето между нас имаше една благородна конкуренция и по този начин се изграждахме като творци." Стефан Стефанов продължава образованието си в Академията за пластични изкуства и дизайн в град Харков, Украйна. Отличник на академията е, но се връща и работи в България и избира училището в село Кунино. "Аз съм оптимист, че изкуството може да промени света. Това ме крепи. Има моменти, които ми доказват че съм на правилен път. Има доста мои ученици, с които се гордея и днес, а винаги е приятно, когато учителят може да се гордее с учениците ... Съвременната техника може да е в помощ на творците, но едновременно с това тя е и убиец на всичко духовно и съзидателно и трябва мчного да се внимава с това. За мен празникът е работа и твърде често се случва да работя на Стефановден." - сподели на именния си ден скулптурът Стефан Стефанов. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20