Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са настроенията преди изборите за Видински митрополит

2
Видинска митрополия
Снимка: Радио Видин

Кой ще бъде следващият Видински митрополит? Този въпрос вълнува много хора от Видинска епархия, които се надяват делото на починалия вече дядо Дометиан да бъде продължено достойно. Будни видински граждани веднага предприеха поредица от различни инициативи в подкрепа на Белоградчишкия епископ Поликарп, който беше викарий на дядо Дометиан. Процедурата за избор на нов митрополит е разписана в устава на Българската православна църква, обясни за Радио ВИДИН Александра Карамихалева, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод. Определена е и датата- 28 януари за провеждането на епархийските избори, които са първият етап от избора на нов видински митрополит. Те ще бъдат ръководени от Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Той е определен за наместник и ще управлява делата на епархията до въдворяването на новия митрополит.

От какво бе продиктувано това доверие към Белоградчишкия епископ Поликарп и как видинчани ще подкрепят кандидатурата му- за това говорихме в "Актуално" днес. 
Снимка

В студиото на Радио ВИДИН гостуваха Александър Русев, председател на Инициативен комитет, който създаде подписка за Видински митрополит да бъде избран Белоградчишкият епископ Поликарп и Владимир Велков, богослов и създател на Фейсбук групата "България иска Епископ Поликарп за Видински Митрополит". 

"Получих пълна подкрепа за групата във Фейсбук от хора от цялата страна и чужбина. Това показва, че има будни граждани, които са съпричастни към делото на епископ Поликарп. Има хора, които са на 800 километра от нас, но ни подкрепят. Групата ни е жива и непрекъснато се присъединяват нови членове" - коментира Владимир Велков.


"Още при самото си създаване нашият инициативен комитет започна дейността си с подписването на декларация, че сме длъжни да спазваме каноните на църквата и намесата в техните дела не е допустима. Подписката бе създадена, за да олицетвори настроенията на хората- 6 600 души са доста много хора, но ние трябваше да сложим крайна дата, за да може да бъде внесена в Светия синод. Реалната подписка, както и виртуалното пространство са едно цяло в 21 век и не е чудно, че много хора, които нямат нищо общо с Видинска епархия подкрепят епископ Поликарп за Видински митрополит. Самият той е оставил трайна следа не само във Видин, а и в много други населени места, където е живял" - заяви Александър Русев и допълни: 

"Надявам се изборите да бъдат честни. Имаме петима епископи за кандидати за митрополит, като единият от тях е разпознаваем за хората от Видинска епархия. Всякакъв друг резултат не би бил логичен, според мен и това е основният въпрос, който трябва да си зададат в неделя епархийските избиратели." 


Създателят на Фейсбук групата "България иска Епископ Поликарп за Видински Митрополит" и инициаторите на подписката в подкрепа на епископ Поликарп си подават ръка и организират бдение в деня на изборите, като инициативата е съгласувана с Община Видин и МВР. 

"Всеки желаещ може да се включи в бдението, което е насрочено за 10.00 часа, пред сградата на Видинска митрополия. То ще бъде мирно, но за съжаление очакваме и провокации в неделния ден" - допълни Владимир Велков.


За епархийски избиратели от видинска духовна околия са определени духовните лица - иконом Емил Димитров, иконом Владимир Петров и протойерей Мариян Стефанов. Миряните са Емилия Йосифова, Николай Николов и Маргарита Тодорова. От кулска околия са определени архимандрит Гервасий, свещеник Ставри Велинов и ставрофорен иконом Стоян Атанасов. Белоградчишка духовна околия ще бъде представена от архимандрит Антим, архимандрит Нифонт и иконом Рафаил. От берковската духовна околия са определени ставрофорен иконом Петър Петров, ставрофорен иконом Емил Ангелов и свещеник Захари Зарков. Ломската духовна околия ще бъде представена от архимандрит Йоан, йеромонах Нестор и свещеник Евгени Калайджиев. Архимандрит Антим от белоградчишката духовна околия е протосингел на Видинска света митрополия и коментира предстоящите избори: 

"Кандидатите се петима- епископ Данаил, викарен епископ в САЩ, епископ Поликарп от Пловдивска епархия, епископ Яков от Пловдивска епархия, епископ Йеротей от Сливенска епархия и епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод. Аз лично също съм епархийски избирател и съм се допитвал до епархийските свещеници и това ме подпомага при избора ми. Запознат съм с настроенията във Видин, но нека не забравяме, че Видинска епархия не е само град Видин, а това са две области - Видин и Монтана. Затова не трябва да се прави нещо, което е грубо и нарушава правата на всички епископи и избиратели. Относно бдението всеки има право на избор и това нито ще помогне, нито пък ще попречи на нещо според мен при изборите" - каза архимандрит Антим.

Какви са настроенията във Видин преди изборите и запознати ли сахората с кандидатурите за нов митрополит на епархията?

"Не съм запознат и не ме интересуват кандидатурите... Знам, но нямам фаворит. Според мен всичко е нагласено вече. Поликарп е най- свестен, но едва ли ще стане... Аз отдавна не живея във Видин и не съм запозната. Дано изберат най- добрия кандидат... Не знам нищо и не знам къде е обявено това. Доколкото съм запозната трябва да се спазват техните закони, а не нашите искания" - коментираха видинчани.


Трябва да отбележим, че всичко в епархията към момента е спокойно и се прави съгласно устава. За нас миряните остава надеждата, че Негово високопреосвещенство митрополит Григорий ще проведе изборите при необходимия ред и справедливост. Нека епархийските избиратели подходят изключително сериозно и отговорно, защото изборът на митрополит не е нещо мандатно, митрополит се избира пожизнено. От това кой ще оглави епархията зависи много - свещеничеството, състоянието на храмове и манастири, хората. Трябва да отбележим, че митрополит Дометиан остави едно много добро наследство и върху тази основа новият избраник може да продължи да съгражда една процъфтяваща епархийска църква.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15