Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробище в Неговановци пази паметта за Сръбско-българската война

Снимка: радио Видин

След седмица ще отбележим поредната годишнина от Сръбско-българската война. Във видинското село Неговановци все още има хора, които могат да разкажат историята на намиращото се до селото "Сръбско гробище". До 70-те години на миналия век там имало десетина гроба на сръбски войници. А хората закопавали своите мъртви в другото гробище, което наричали "Край село". Преданието разказва, че по време на Сръбско-българската война от 1885 г. група сръбски войници са се окопали край Неговановци, готови за военни действия. Млади момчета от селото - 16-17- годишни, сформирали малка конница и ги заобиколили в гръб, преминавайки в сухото дере между селото и съседното село Винарово. Завързал се кратък бой, докато младежите не предложили на сръбските войници да се оттеглят на сръбска територия.


В битката тогава загинали десетина сърби, които били погребани от местното население на мястото, където били изровени окопите им. Така в селото се появило "Сръбското гробище".


Във времето, когато старото гробище се изпълнило докрай, постепенно и в "Сръбското гробище" започнали да никнат нови могили и на починали от Неговановци. Традицията в селото повелява, целият род да запази свой периметър, за да бъдат всички роднини заедно и в отвъдното. Така постепенно времето и ерозията заличават старите сръбски гробове и само наименованието "Сръбско гробище" запазва в народната памет спомена за една братоубийствена война.


Сръбско-българската война започва на 14 ноември 1885 година, когато Сърбия, недоволна от акта на Съединението, обявява война на България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00