Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Шишенци- селото, където легендите оживяват

| обновено на 04.04.21 в 12:22

В рубриката "Добро утро, кмете" днес проверяваме как тече животът в едно малко селo край сръбската граница, където са останали около 40 възрастни жители. Шишенци стана известно с легендите за самодиви край него, със запазените над 100-годишни народни носии и хванатите там от местните телефонни измамници.

Зад тази показност обаче, животът тече по други закони. Според местните жители, не е лесно да живееш в малко село на границата, при това и в най-бедната община в Европейския съюз.

Само медийният шум и запазените традиции не са достатъчни за да се привлече вниманието към селото и нуждите на останалите тук възрастни хора.

"Предимството да живееш в малко населено място до границата е, че животът тук е много спокоен. Природата ни е много хубава, условия за туризъм има, но кой да го развива ", обяснява кметският наместник Христина Калчева.  

"Всички жители на селото са пенсионери. Преобладават хората на възраст от 80 до 90 години. Честно казано, не виждам бъдещето на това село в хубави краски.  Млади хора не идват, а старите си заминават...

Нищо чудно, ако след 20 години и това село си отиде от картата на България. Единственото ни спасение е да дойдат млади хора, но много ме съмнява да искат. В селото има хубави къщи, които могат да им се предложат, могат да си дойдат и тези, на които родителите им живеят тук, но ме съмнява. Каквито и ще заплати да получават, просто ме съмнява да дойдат на село. Тук няма нужните условия за нормален живот.

За да се възродят тези населени места като нашето, трябва да има специална държавна политика. Ще бъде добре държавата да се заеме с такива села, където хората са малко и възрастни. Би трябвало да се направи нещо за този граничен район. Тук със собствени сили ние не можем да се оправим.

Иначе правим каквото можем. През 2013 година бе извършен основен ремонт на църковния храм "Св. Николай Чудотворец", който беше в много окаяно състояние. За съжаление училището е разруха. Преди е било хубаво, много деца и от близките села са учили в него, но за съжаление, сега тъне в разруха.

През 2013 година бе асфалтиран пътят Кула- Бойница -Шишенци - Бориловец с дължина 19 км. Този път не бе ремонтиран близо 40-50 години. Тази година ни предстои асфалтирането на 5 улици в махала Каленик."

За Шишенци са написани много статии, сътворени са още толкова видеоматериали, направени са дори и филми, в селото са идвали доста известни и не толкова известни хора, за да се запознаят с феномена Самодивите от Шишенци. Днес това не е основната тема на разговора ни, но няма и как да я подминем. Освен нея обаче има и още други мистерии в това село. За тях разказва бившият секретар на местното читалище, Нарциса Недялкова:

"Селото ни стана навремето известно и с това, че се появи един полтъргайст тук в една къща в долния край на Шишенци. Аз тогава бях много малка. Тук дори идваха милиционери и се опитваха да направят нещо да спасят тези хора, но не успяха. По дъщерята ли ходеше това нещо, не знам, но после идва една баба от Бориловец, бая й и я оправи.

След това с тия самодиви, с тия звуци, дето се чуват. Вярно е, че има и чакали, но си я има и тази сватбарска музика от свирка, има си ги и сватбарските викове. Някой път се появяват пред празници, но откакто започнаха по- често да минават самолети по тези коридори, звуците са рядко... Какво е точно това, никой не може да каже. Може да са и извънземни. Така са ни го разказвали бабите, така го казваме и ние...

Като бях в читалището работихме по един проект и закупихме за 2000 лева стари народни носии от селото. Те са много стари, ръчно тъкани, на повече от 130- 140 години ..."
 




Само живите легенди ли могат да привлекат вниманието към Шишенци или трябва да се направи още нещо. Нужна ли е държавна политика, за да се възстановят населените места по границата. За радостите и проблемите на останалите тук възрастни жители говорят кметският наместник Христина Калчева, 70-годишната Гена Савова и бившият кмет Дафин Миков, а за традициите и легендите от миналото и за хванатия тук от местните телефонен измамник- бившият секретар на читалището Нарциса Недялкова. Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.


* Снимките са от архива на Радио ВИДИН



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45