Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешните будители- има ги и в безверните ни времена!

Проф. д-р Иван Гаврилов - "Апостол на българщината" за 2020 г. Проф. Лука Велчов - "Апостол на българщината" за 2021 г. Автор на снимките: Георги Врабчев
Снимка: Колаж Радио ВИДИН

В Деня на народните будители се срещаме с двама истински родолюбци и пазители на българския дух, които тази година на фестивала на народната носия в Жеравна бяха удостоени със званието "Апостол на българщината". 

Единият живее в София, родом е от ломското село Василовци и не пести сили, средства и време, за да дарява църкви, манастири, и училища, не само в Северозапада, с едничката цел- да помним корените и делото на предците си и да обичаме Родината. Другият е роден отвъд Дунав, банатски българин, наследник е на преселници от чипровския край, носител и пазител на българщината зад граница през целия си близо 90-годишен живот. 

Онкологът проф.Иван Гаврилов е известен с дарителската и спомоществователската си дейност в цяла България. Приема званието с гордост:
"Приемам званието с гордост, защото такова звание се дава само по заслуги. Чувствам се особено горд да застана до имената на такива хора като акад. Антон Дончев, проф. Божидар Димитров и още 14 други, които са заслужили да бъдат будители... Всъщност, апостолите започват от библейско време, когато учениците на Исус Христос и неговата майка тръгват по света, за да разпространяват божието слово- безкористно и залагайки живота си, защото ще попаднат във враждебна, неразбираща ги среда... Да не забравяме и примера на заклетите революционери от Априлското въстание- залайги живота си, безкористно, за идеята за освобождаване на България... Нашата задача е далеч, далеч по-лесна- ние не залагаме живота си, но залагаме съвестта си. По този начин искаме да запазим българщината за българите, да запазим нашата идентичност, и най-важното- да го предадем на младите хора и на децата си, които да го предадат на техните деца и така, докато съществува България. Това е наш морален дълг и аз не смятам, че съм извършил кой знае какъв подвиг, има много хора, които са направили много повече от мен, но все пак идеята е България да остане в сърцата и в душите на българите- където и да са те! 

Апелът на проф. Гаврилов към младите: 

"Да се гордеят, че са българи. Да не вярват в това, че другите нации вървят, а ние стоим на едно място. Бих ги посъветвал да не се чувстват граждани на света, а да се чувстват граждани на собствената си Родина. И вярвайки в собствената си Родина, да влагат всичко, което могат, за нейното величие. Нашето величие се изразява в културата и в това, което другите не могат. Огледайте се в нашият фолклор, в нашите песни, в нашите носии, в нашата история... във всичко, което са сътворили нашите деди, и тогава ще разберете какво губим, когато сме срещу него и сме чуждопоклонници... Бъдете земни, бъдете верни на себе си, уважавайте родителите, приятелите, съседите, близките си, уважавайте най-ценното, което имаме- Отечеството! 

Като наследник на участник в Първата световна война, проф. Иван Гаврилов дарява средства за възкресяване паметта на героите, загинали за свободата на Родината. Подпомага издаването на книги, основател е на паричната награда на името на полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен Ломски полк, която се дава на зрелостници с изявено родолюбие. Всяка година финансира образователна екскурзия на ученици в Букурещ, за да се запознаят отблизо с делото на нашите Възрожденци. 

Какво е измерението на българщината и кои са днешните будители според проф. Гаврилов- чуйте в звуковия файл. 

Лука Велчов на Фестивала в Жеравна. Снимка: Радослав ПървановПроф. Лука Велчов е книжовник, изследовател, просветител, будител. Председател е на Демократичния съюз на българите в Румъния- една от организациите, чиято задача е да пазят българския дух и самосъзнание на нашите съграждани отвъд Дунав. Проф. Лука Велчов е банатски българин, наследник на преселници от чипровския край. Роден е в Румъния, никога не е живял в България, но посвещава живота си на това да популяризира българщината, българската история, човек, който пази жива паметта за възрожденците ни, живели зад граница. Вече близо 90 години с книгите и беседите, които изнася, се опитва да съхрани българското самосъзнание на сънародниците ни в Румъния. 

"Това, което правя, не го правя с някаква особена цел, а съвсем естествено- това е част от живота ми. Аз съм банатски българин. Българите в Банат са с голяма обич към България. На всички срещи не могат да започнат нищо, без да си напомнят за България, за борбите за независимост на българския народ. Патриотизма се ражда в душите на всички банатски българи- изключително обичат България!" 

Нито за миг проф. Велчов не престава да мисли като българин, но го боли от нехайството на днешните управници и от това, че почти не се говори за първата "История на България" на Петър Богдан, за първата печатана книга на Филип Станиславов, както и за Чипровското въстание.

"Банат ми е в душата, както и България. На всички вечеринки напомням за борбите... За съжаление, обаче, в България не открих нито един портрет на човека, който е написал първата история на българския народ /Петър Богдан- б.р./, на човека, който е издал първата печатана книга в Рим още през 1651 година /Филип Станиславов "Абагар" - б.р./. Това не може да се прости!... Това е голяма болка! ... Съвсем рядко се споменава за Чипровското въстание от 1688 година- почти 200 години преди Априлското въстание... Защо не се гордеем- това са заслуги на българския народ?! Как може да отминат и да забравят делото на нашите предшественици?!"

За проф. Лука Велчов днешните будители са тези, които имат политическа, културна и материална възможност да подкрепят доброто на българската държава и на българския народ. 

"Трябва да се положат усилия в областта на културата и образованието, така че всички да знаят и да мислят за България и за доброто на народа. Всеки, според възможностите си, за да има смисъл животът му. Защото, както пише на паметника на Иван Бакалооглу- един от истинските българи в Букурещ: Самая наша добродеятельность помен остава после смъртта!"

Проф. Лука Велчов е автор на редица книги за следите на българската емиграция през епохата на Възраждането в Букурещ, за габровските, свищовските и шуменските възрожденци, писал е и за делото на Стефан Дуньов. Сега работи над две книги- едната е за обичаите и традициите на банатските българи, а с другата иска да увековечи имената на наши сънародници, помагали на млади хора да се обучават в чужбина, а знанието да върнат в родината си. 


Чуйте още в звуковия файл, а ако имате път към Букурещ, непременно го потърсете- той с радост ще ви поведе по пътеките на българските възрожденци. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45