Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновациите - пътят за развитието на българското образование

7
Снимка: личен архив


Две награди получи  ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин -  Европейската награда за иновативно обучение и награда за иновативност на МОН. Отличието е за изпълнението на международния проект GOSCIENCE, финансиран по програма Еразъм+ в партньорство със седем европейски държави. 

542 ще са иновативните училища в България през учебната 2022/2023 година, което е с 32 повече от миналата година. В списъка, който беше одобрен от правителството, влизат училища от 192 населени места на всички 28 области в страната. Те разработват и въвеждат нови методи на преподаване, внедряват иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението, усъвършенстват управлението си.


ПГ

Фокусът на проекта GOSCIENCE е върху иновативни методи да обучение по науки и преподаването им по разбираем начин, казва директорът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева:



"Целта е децата да могат да разбират това, което се преподава в науките... Разработили сме платформа, в която нещата се обясняват ...Нашата професионална гимназия работи в три основни посоки: т.нар. комбинирани уроци и обучение на децата от трима учители, паралелно, преплитайки в обща тема трите предмета, на второ място да работим по разбирането, тоест да работим по обучението в СТЕМ направлението, и последната стъпка, по която работим в момента, е изграждане на комуникации и умения за учене, защото стигнахме до извода, че децата не са се научили да учат. И в момента имаме такъв учебен предмет. ..Не са достатъчни само умения за учене, но и умения за личностно развитие и комуникация в личностния живот на всеки един ученик..."

 
Целите, които си поставя всяко иновативно училище, са различни, но има и общи цели, казва Мариета Георгиева:

"Основната цел на всяка иновация е да подобри резултатите. За всяко училище иновацията е различна... Да получиш умения, смисъл, не просто да учиш и да умееш да извличаш главното... Възможностите за иновации са неограничени... В преподавателите е ключът към успеха... Ние имаме екип от преподаватели, които са отворени към новото, които участват в обучения, иновативни практики..."

Назряло е времето, когато трябва да се погледне към образованието от друг ъгъл, да се промени съществено нормативната база, да се  премахнат познатите стереотипи , казва Мариета Георгиева:


"Фокусът трябва да е върху практическите умения, но в момента всичко е на хартия ... Електроника, химия и физическо комбинирахме в един такъв иновативен урок... Децата тръгват от реката, наблюдавайки и изследвайки материали от реката и почвата, движейки се докато стигнат в училище и разгледат темата от гледна  точка на химията ... Подобна тема сме правили в областта на комуникациите и обединяваме информационни технологии, философия, български, и показваме на децата как се общува, как се изпраща имейл, темата за "Аз-а" и как да заявим себе си ..."






Десислава Цокова преподава по общообразователни предмети в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". По предложение на РУО- Видин тя беше наградена за значителен принос към реализиращите се в област Видин иновации в образованието:
 

"Наградата ми дава стимул за нова работа ... Аз бих казала, че иновативен учител е всеки учител, защото децата се променят, средата също и няма как учителят да не се промени. Като си подготвя новия урок той мисли как да предаде по различен начин материала, за да има краен резултат... За да се случат нещата и да станат добре работещи, трябва да има екип от хора..."

Комбинираният урок на тема "Бизнес химия" е този, за който Десислава Цокова получава награда за иновации в образованието:

"Обединихме химия с икономика и физическо. Учениците бяха разделени по екипи и всеки екип трябваше да си направи фирма и да създаде козметичен продукт. Бяха осигурени материалите...Това беше икономическата част. След това трябваше да наберат средства за начален капитал и тук дойде физическото, трябваше да играят в щафетни игри и да получат средства и това им беше началният капитал...




За първа година иновативно училище е Първо основно училище "Васил Левски"- град Вълчедръм, което ще работи по проекта си в следващите 4 години, казва директорът Камелия Риджолска:


 
"Нашата иновация е "Бизнес за всеки - мисията възможна". Това е една педагогическа идея, която е свързана с кариерното развитие, опира се на нашия минал опит и поставяне основите на бизнес-обучение... Работим с ученици от уязвими групи и идеята ни е да дадем шанс на всички деца. Тази учебна година тя стартира с формиране на групи занимания по интереси..."



Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20