Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постижима ли е климатичната неутралност на градовете

Снимка: Радио ВИДИН

В контекста на европейския преход към зелена икономика, Планът за възстановяване и устойчивост на България се фокусира върху климатичната неутралност на градовете. На сградите в Европейския съюз (ЕС) се падат 40% от употребата на енергия и 36% от произведените въглеродни емисии. За да се постигне предложената от Европейската комисия (ЕК) цел за намаляване на емисиите с най-малко 55% до 2030, ЕС трябва да намали емисиите на парникови газове от сградите с 60%, изразходването на енергия - с 14% и разхода за отопление и охлаждане - с 18%. Съгласно европейското законодателство страната ни е разработила Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 година.


Към настоящия момент едва 7% от площта на обитаваните жилищни сгради (построените след 2010 г. и обновените) е в съответствие със съвременните изисквания за енергийна ефективност. 90% от необновените сгради се характеризират с най-лоши енергийни характеристики – с класове на енергопотребление E, F и G. Постигането на целите за повишаване на енергийната ефективност е стратегически свързано с обновяването на сградния фонд. Фокусът на инвестиционната подмярка е върху многофамилните жилищни сгради на територията на цялата страна и цели да се стимулира обновяване, с което да се постигнат минимум 30% спестяване на енергия за обновените сгради.


Съгласно утвърдените насоки за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ , където безвъзмездното финансиране е на 100%, документите на кандидатите за саниране на жилищни сгради се приемат до 31.05.2023 г. Общият размер на средствата за тази процедура  (за Етап 1) е в размер на 1 129 881 600 лева с включен ДДС. Общините с население на градския център по-малко от 150 000 души, определени като основни центрове на растеж в Националната концепция за пространствено развитие, каквато е например община Видин, ще получат до 50 милиона лева. Градските общини, които не са определени като основни центрове на растеж в Националната концепция за пространствено развитие, каквито са например Враца, Лом, Монтана, ще получат до 30 милиона лева. До 15 000 000,00 лева ще получат общини, чиито градски център е с население по-малко от 15 000 души . Това са 215 общини, попадащи в дефиницията за селски район.


Документите, които определят политиките и мерките на страната в посока повишаване на енергийната ефективност са формирани в три основни документа - интегрирания план в областта на енергетиката и климата, националната дългосрочна стратегия за подпомагане обновяването на сградния фонд и Плана за възстановяване и устойчивост.


„Националните цели са определено намаляване на крайното енергийно потребление спрямо базов сценарий. Намаляването е около 32%. Това е т.нар. цел за енергийна ефективност (ЕЕ). Разбира се, имаме и цел за дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно енергийно потребление, който е 27,09%. Това са двете основни цели, които касаят енергийната ефективност и възобновяемите източници на енергия“, каза Цветомира Кулевска – директор на дирекция „Координация и управление на енергийната ефективност и възобновяеми източници на енергия“ към Агенцията за устойчиво енергийно развитие.


Снимката е илюстративнаСпоред анализ на националния жилищен сграден фонд в България – основно съществуващият жилищен фонд в страната е създаден в периода 1960 – 1989 г. (52% от обитаваните жилищни сгради и 60 % от полезната площ) - времето, в което са изградени основната част от панелните и стоманобетоновите сгради, и в който за първи път се поставят изисквания към съхранението на енергията в сградите чрез нормативни коефициенти на топлопреминаване на ограждащите сградни елементи. Към настоящия момент едва 7% от площта на обитаваните жилищни сгради (построените след 2010 г. и обновените) е в съответствие със съвременните изисквания за ЕЕ.

 

За 10-годишен период би следвало да обновим поне 8% от необновените към момента сгради. Това изисква сериозен финансов ресурс, допълни Цветомира Кулевска:


„Амбициозна е целта и е трудна за постигане. Наистина е така. Това, което е особено важно в случая, тези финансови ресурси, които са необходими за обновяването на сградите. Те няма как да бъдат осигурени с държавни средства. Това е абсолютно сигурно, т.е. необходимо е мобилизирането на частен капитал, т.е. използването на финансови инструменти. Т.е. чрез грантови програми няма как да бъде осигурено това.“


Домакинствата у нас ще могат да получат пари по Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждането на фотоволтаични системи за производство на ток за лично потребление, както и за системи за затопляне на вода чрез слънчева светлина. Бизнесът - също. В момента има отворена процедура за Изграждане на нови възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията.


„Може да кажем, че интересът е голям, както от страна на бизнеса, така и от битови клиенти, тъй като успоредно върви и програмата за битови клиенти, но все пак трябва всички да са наясно, че става дума именно за възобновяеми енергийни източници, които са само и единствено за собствени нужди. И в тази връзка потребители на програмата, хора, които биха се включили в едно такова начинание, са именно такива производствени предприятия, които имат големи мощности, които  използват активна енергия и всъщност на тях им е необходим един сериозен ресурс от електрическа енергия. За такива предприятия е много подходящо... Цената на електрическата енергия за бизнеса е на свободния базар и тя до голяма степен зависи от моментното състояние на този пазар, вариациите в цената са много големи. Т.е. бизнесът не е сигурен всеки един месец какви пари ще трябва да даде за електрическа енергия, докато не му дойде сметката за нея. В тази връзка е много добра и подходяща програмата“, смята Радослав Георгиев - собственик и управител на „Видин инвест“ ЕООД - фирма, която произвежда електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.


Тенденцията, която върви в цяла Европа, за намаляване на вредните емисии и повишаване на дела на електроенергията от възобновяеми енергийни източници е причината да бъдат отворени все повече програми, по които хората могат да кандидатстват, допълни Радослав Георгиев.


„За тези, които искат да си облекчат собственото потребление, програмата е много подходяща. Облекчен е режимът за изграждане. Но, все пак става дума и за един конкурентен принцип за кандидатстване по самата програма.“


Затова и бизнесът трябва да е наясно, че няма да бъдат одобрени всички, които кандидатстват. 


Какво трябва да знаят желаещите да кандидатстват, както и още информация по темата, може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00