Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна ли е многомандатната формула за кметове на населените места?

Снимка: Радио Видин

В края на миналата седмица, непосредствено преди внасянето на общия проект за изменения в Конституцията, "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и ДПС се разбраха за някои спорни текстове. Сред тях бе отпадането на едно от най-коментираните предложения на ПП-ДБ за това да се въведе ограничение в броя кметски мандати по места. От обединението предложиха кметът на община да може да бъде преизбран на същата длъжност само за още един мандат. Мярката бе мотивирана с това, че в някои райони властва феодализъм. Този текст обаче веднага породи съмнения, че ПП-ДБ опитва да елиминира успешните кметове на ГЕРБ и ДПС, че няма яснота какво се разбира под "преизбиран", дали два поредни мандата касае или е сведен само до "община", а не се говори за районни кметове, кметове на кметства, кметски наместници, че ако ще се налага ограничение за кметовете, защо такова не се наложи и за депутатските мандати. Но най-сериозният аргумент “против” бе фактът, че в много населени места, особено в малките такива с предимно застаряващо население, често няма и кандидати за поста. ГЕРБ и ДПС вече дадоха заявка, че ще са против такава поправка в основния закон, а от ПП-ДБ бързо се съгласиха тя да отпадне. Защо подобно предложение се оказа поредният "горещ картоф" на политическата трапеза? 

В област Монтана има 11 общини. С най-дълъг стаж е кметът на община Медковец. Венцислав Евгениев вече 8 мандата управлява, а с него разговаря Любо Андреев:

"Определено считам, че това е в разрез с демократичните норми. Съгласно избирателния закон и Конституцията това е мажоритарен избор. Хората имат право да избират свободно и когато виждат в един човек капацитет и способност да бъде добър стопанин, да полага добри грижи за населените места, да бъде гарант, че хората ще получават едни по-добри условия за живот, за реализация и имат удовлетворение от неговата работа, иват право да го избират."

Най-младият кмет в област Монтана е Нина Петкова. Тя кмет на Община Георги Дамяново и е избрана за първи път през 2019 година.

"Един мандат определено не стига. Доста време от него е за опознаване на ситуация, проблеми, дори и да се стигне до вариант на мандатност, за мен трябва много добре да се обмисли, защото един-два мандата не са достатъчни човек да свърши това, което е планувал."- коментира Нина Петкова.

Златко Живков е кмет на Община Монтана през последните 24 години.

"Изключително съм изненадан от непремерената атака срещу местната власт. Българинът има право да избира и да бъде избиран. Не могат да бъдат ограничавани правата по никакъв начин. Никъде в Европейския съюз няма такава практика."- подчерта Златко Живков.

Видинчани изказаха разнопосочни мнения по темата:

"Аз бих направил един мандат, да го намалят, защото се свързват с мафията и почват далавери. Има ли беден кмет или някой да е бил във властта и да е беден? ... Защо, те правят ли нещо? какво правят? Само се водят кметове. Ето вижте - какво е направено тук за града? Направо пропада Видин ... На мен ми се струва, че кметът добре работи и виждам подобрение. Отстрани като идвам ми се вижда, че е по-чисто, по-подредено, оправят се нещата."

Кметът на Община Белоградчик инж. Борис Николов е на тази длъжност през мандатите 1990 г. -1994 г., 2011 г. - 2015 г., 2015 г. - 2019 г., 2019 г. - 2023 г. С него разговаряхме за успешната формула на многомандатното кметско управление.

"Аз обичам да сравнявам общини с по един мандат кметове и с по няколко мандата. Вижте Видин, Монтана и Враца - фрапиращо. Видин не повтори един кмет мандата си, независимо по каква причина - виждаме как се развива видинска област. Виждаме Монтана - попада на един много качествен кмет, шести мандат кмет, виждаме какво става в Монтана. Във Враца за първи път се повтори мандат сега и при всички положения нещата вървят нагоре. Няма проект, освен ако не е нещо дребно от капиталовите разходи, който да може да бъде реализиран за 4 години."- подчерта Борис Николов.

В Община Видин през последните години няма кмет, който да е повторил своя мандат. След 2007 година, когато д-р Иван Ценов приключи вторият си мандат, постът бе поет съответно от Румен Видов, Герго Гергов, Огнян Ценков и д-р Цветан Ценков. Може ли, обаче за един мандат от четири години да се свърши достатъчно работа от една местна администрация - това попитахме Герго Гергов, кмет на Община Видин в периода 2011 - 2015 година.

"Изборът на един кмет се прави от населеното място и от хората, които живеят в него или според нуждите на обществото се избира човека и на него му се вменява съответната задача. Доколко един многомандатен кмет би бил по-успешен от друг, който е изкарал само един мандат е въпрос вече на ситуация, на желание на самия човек и неговия капацитет и възможности да раздаде като мотиватор на целия отбор енергия, знания, увереност, ако щете. Затова си мисля, че всичко от една страна е добре кметовете да имат само по един мандат, но с една ясно уговорка - ако се дава четиригодишен мандат на един кмет, аз бих му дал осем, както е да речем немската система, защото за осем години един управленец има време да планира и да извърши реално това, което е планирал." 

За кое може да съжалява Герго Гергов, че не е успял да реализира по време на кметския си мандат?

"Аз съжалявам за пропуснатите ползи на хората от Видин, защото ако беше продължен с четири години нашият мандат, нещата щяха да изглеждат коренно различно. Не искам да повдигат вниманието на обществото към качеството на хората, които ме наследиха, защото зад тях стои политическа конюнктура, която направи така, че защитените от нас проекти да се изпълняват за два мандата по-късно, даже ще влезем и в трети, но факт е че сме поставили основи върху, които може да се надгражда и аз много се радвам за това."- обясни Герго Гергов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31