Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Брусарци - с лице към хората

15
Снимка: радио Видин



В северозападната част на област Монтана, в Западната Дунавска равнина се намира общинският център Брусарци, с площ от 194 хил. кв. км. Десет са населените места в общината. Брусарци е на важен шосеен и жп път, а както знаем транспортът е важен аспект в живота на всяко населено място. Брусарци е една от малкото общини, в която има безплатен общински транспорт, което представлява социална услуга за населението.
Четири хиляди са жителите, които живеят в селата там. 
Предполага се, че Брусарци възниква в началото на XV век като българско селище. Най-ранният известен oсманотурски документ е от 1528 г., когато името на селището е Гаговица. Името Брусарцы, т.е. Брусарци се среща за първи път в доклад от 1867 година на руския консул във Видин Михаил Александрович Байков до граф Николай Павлович Игнатиев.
Съхранени са два православни храма - Брусарски манастир „Свети архангел Михаил“ и църквата „Света преподобна Параскева“. 
Наташа Михайлова е кмет, който започна своя четвърти мандат на управление. Хората ѝ гласуват доверие, защото я познават. Родена е в Дъбова махала. Познава хората и особеностите на този район:

 "Започвам този четвърти мандат с големия опит, който натрупах в последните мандати. Това, което ще продължа да правя е благоустройството на населените места, и съответно - подсигуряване работа на хората. Това е най-големият проблем в общината ни - безработицата. Общината има малки и средни земеделци, шивашко предприятие, фурна за хляб... Имаме земеделска земя и което е годно за работа е взето от земеделците. Отдаваме земеделска земя и пасища на животновъдите."
Равна, просторна и плодородна е земята в Западната Дунавска равнина, където се намира Брусарци. Земята е ценен ресурс, но тя не може да даде прехрана на всички в този район. В тази насока продължава разговорът с Наташа Михайлова:
"Голяма част от хората работят в близките градове - Лом, Монтана, други - в София, събота и неделя се прибират. Другата част - по програми и мерки, по които кандидатства Общината, които не са много, малко бройки се отпускат и това е проблем. В момента имаме "Грижа в дома", "Топъл обяд". Това е помощ на възрастни хора най-вече... Очакваме да се пуснат програми." 

От  2006 година Наташа Михайлова живее в Брусарци. Обича този край, живее с проблемите и радостите на хората, уважават я и помнят това, което е направила за тях. Местните обичат земята си и родния си край, много от тях заявяват, че ако имат работа, биха се върнали у дома. 
"Сега, на последните избори, нещото, което ме трогна бяха резултатите, защото видях доверието в хората. Защото аз познавам почти всички хора, познавам семействата им, проблемите им и мисля, че това нещо се върна като бумеранг... На тези избори видях човешкото отношение."
В Брусарци за жителите е осигурено здравно обслужване, има личен лекар, зъболекар, аптека.

Подобряването на инфраструктурата в община Брусарци е основна задача, всички жители и кметове искат асфалтирани улици и удобни тротоари.

Предстоят ремонти - на училището по енергийна ефективност, на сградата на Общината. 

"От дълги години са закупени два буса, които сутрин и вечер тръгват от центъра на Брусарци и в населените места хората се возят безплатно. И са съобразени с влаковете, които спират на жп гарата и така е от 2012 година", казва Наташа Михайлова за безплатния общински транспорт в общината. 

Читалището в Брусарци развива богата културна дейност и съхранява местните традиции и фолклор. През изминалата 2023 година успяват да реализират всички културни дейности и събития, включени в културния календар, казва секретарят на Народно читалище "Просвета" - Брусарци Евелина Миланова. В момента се подготвят за празниците Трифон Зарезан и Баба Марта.

Повече може да чуете  в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00