Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли Видин енергийно неутрален град

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин има изготвен План за действие за устойчива енергия и климат и дългосрочна визия за енергиен преход. Клъстер "Зелена синергия" от Пловдив е ключов участник в разработването на стратегиите. Стратегическите документи бяха реализирани по инициативата "Мейкинг сити" с участието на всички партньори. 

"Два са стратегическите документи, като Планът за устойчиво енергийно развитие е до 2023 година, той цели намаляване на енергийното потребление с 13 процента и намаляване на парниковите емисии с 40 процента във всички сектори на града. А вече дългосрочната Стратегия за енергиен преход, тя е до 2050 година и цели 42 процента намаляване на крайното енергийно потребление и 93 процента намаляване на парниковите емисии в града", каза Даниела Костова от клъстер "Зелена синергия".

За всеки един сектор са дефинирани различни приоритети. Например, за жилищните сгради най- големият потенциал е подобрението на енергийната ефективност, въвеждането на възобновяеми енергийни технологии и смяната на източниците на отопление. Тези дейности са стартирани, направен е анализ до каква степен трябва да бъдат реализирани, за да се достигнат заложените цели, допълни Даниела Костова.

Петър Кисьов- експерт в клъстер "Зелена синергия" показа добри практики във Видин- как общински училища и детски градини могат да се превърнат в енергийно положителни сгради.

"Това са публични сгради със социална цел. Анализите демонстрираха подхода, който трябва да бъде следван при обновяването на сградите, а именно- получаване на една оптимална външна обвивка посредством топлоизолирането на външните конструктивни елементи- външни стени, покриви, подове. Преминаване към високоефективни отоплителни инсталации като ниско температурни термопомпени инсталации. И не на последно място задоволяване на това потребление чрез възобновяем енергиен източник", обясни Петър Кисьов.

Този подход води до изключително ниско потребление на електричество.

Позитивно енергийните квартали (Positive energy districts - PED) представляват жилищни комплекси или зони със смесени функции, които чрез умно планиране и използване на различни материали и технологии се превръщат във въглеродно неутрални, което означава че произвеждат по-малко въглероден диоксид, отколкото абсорбират и са енергийно неутрални или произвеждат повече енергия, отколкото потребяват. 


"Позитивно енергийните квартали са много интересна идея в градското планиране, която включва умно управление на производството на енергия, като под енергия може да се има предвид както електричество така и топлоенергия като целта на този проект е да направи така че сгради или комплекс от сгради да бъдат на първо място въглеродно неутрални т.е. да могат да произвеждат по- малко въглероден диоксид, отколкото приемат и съответно също да могат да произвеждат собствена енергия. Която, обаче не само да е достатъчна за тяхната самостоятелност, т.е. само за собствени нужда, а да може да бъде пренасяна към други сгради или други комплекси в близост", коментира  Божидар Иванов- градски и социален изследовател, с опит в международни сравнителни изследвания на градско и регионално планиране и политики. Има докторска степен по градско и регионално планиране и политики от Техническия университет на Райнланд-Пфалц в Кайзерслаутерн, Германия.

Това, което ги прави позитивно енергийни, е именно това, че има произведена енергия, която отива отвъд собственото потребление и тя може да бъде използвана на друго място.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00