Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

22
Снимка: радио Видин



Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана , този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града. 
Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до учебните заведения в града с осигурен ученически  транспорт.  Лятото децата стават около 200. 
В момента в селото са регистрирани  610 жители, но реално са повече. Селото живее със свой собствен ритъм, културните и фолклорни събития се организират от НЧ "Селска пробуда 1927", а църквата  „Свети Безсребърници Козма и Дамян “ отваря врати за вярващите по време на християнските празници. 

Селото е разположено в подножието на красивата планина  Пъстрина, тази планина дава и името на празника на селото -  празник Пъстрина. 
 Демографският срив, инфраструктурата, слабото покритие на мобилните оператори  са основните проблеми в селото. 
 
В селото имат отношение към спорта и конкретно към футбола. Това е единственото село в областта, в което има 2 футболни отбора - ФК „Пъстренец“ - мъжки и детски отбор.  
Георги Цеков е кмет от 2015  , това е  третият  му мандат, роден в Монтана, но баща му е от тук, има къща тук и живее тук от 14 години:




" Проблеми има много за решаване, да не забравяме, че живеем в Северозападна България...Макар да е трудно, сме оцелели по някакъв начин...Намалява населението, нямаме прираст, хубавото е, че сме близо до Монтана и това донякъде ни е спасило, но не знам докога. Осн пробл - инфр стр която тр да я реновираме и да се борим да я направят институциите, без интернет няма как ..Лоша е инфраструктурата, това безвремие последните 3 години ... Пишем до община Монатана, всеки иска , няма средства да се направи всичко наведнъж капиталови разходи се залагат всяка година ,пътната ни мрежа е от 50 години , миналата година направихме 3 улици ...
Имаме проблеми с операторите, нищо че сме близо до Монтана...Нямаме добър обхват... Социалната ни дейност е насочена към възрастните хора, към хора без работа и без доходи, да ги включим в обществото и да се интегрират...Имаме услуга "Топъл обяд" ... Преди бяха 58 души, сега част от храната се заплаща и сега са 15-16 човека. Имаме програма към БТ, т.нар. десетдневки , по 4 часа , осигуровките поема държавата. Това са хора, които са трайно безработни и работят в почистване и озеленяването..."





В село Долно Белотинци има млади семейства, за учениците е осигурен училищен автобус, който ги вози до учебните  заведения, по-малките ходят на детска градина  в областния град, 116 деца живеят в селото, добавя кметът Цеков: 

"Автобусите ги карат децата,  41 деца са само в 1 основно училище, по-големите са цял ден на училище, създали сме организация с ПГ, имаме деца които учат в Георги Дамяново - 7 деца са, 9 деца завършиха 12 клас, това е добре, някои започнаха работа, двама станаха музиканти...
Хората от селото се възползват от здравните услуги в Монтана, личните им лекари са в град Монтана. В кметството има стая за прегледи, когато идва даден специалист тя се използва. 
" Хората ме  търсят за всичко, за всичко, ние не сме само администратори, това е едно от нещата, което кметът прави.", казва кметът и добавя, че  работата с хора е най-трудна, но трябва  да се работи  с всеки, индивидуално, най-вече с децата, на които трябва да се отделя специално внимание.

Доволен е ,че няма кражби в селото. 

Съществува  интерес към купуване на къщи в селото. Повече от 30 къщи са продадени за изминалите три години. 

В селото функционира пенсионерски клуб, в него членуват 56 човека, но се посещава от повече хора. 

В селото има специално отношение към спорта. Това е единственото село в областта, в което има 2 футболни отбора - ФК „Пъстренец“ - мъжки и детски отбор. 
Има игрище, на което футболистите тренират. 


 

Активно работи НЧ "Селска пробуда 1927" в селото, към него съществуват танцов състав "Трополия" и певческа група "Белотински баби", залагат на автентичен фолклор, разказва Рени Йорданова, секретар на читалището:

"Имаме осъществени два проекта- направен е Клуб на самодееца и имаме музикално озвучаване в читалището. Имаме много международни участия, много награди. наградени сме с приз "Народно творчество" от Съюза на народните читалища. Печелим първи места в Кюстендил с нашия автентичен фолклор. "





Първата събота на август месец е празникът на селото. Тогава се събират много хора. 
Селото има богата и древна история, свързана с училищната, църковна и художествена дейности. Бойка Серафимова днес е известна поетеса, тя е родена в село Долно Белотинци, и издирва архивни данни за създаването на основните сгрпади в селото - на читалището, училището и църквата, ето какво споделя с нас: 

" Читалището ни е създадено от родолюбиви учители и те са първите членове на настоятелството, първите, които са били актьори във вечеринките...Играели са се пиеси и с парите от вечеринките учителите са увеличавали библиотечния фонд..."
Сегашната сграда на читалището се построява през 1955 година.
Красива и достолепна е сградата на  Църквата  „Свети Безсребърници Козма и Дамян “ в селото




Църквата наскоро е ремонтирана, а  за нея се грижат местни хора, които поддържат храма  и двора около него в идеално състояние. Запазени са стари икони от Иконите са от XVIII и XIX век.   Църквата събира вярващите на празници. Предстои това да се случи в тези празнични великденски дни. 

Повече - в звуковия файл. 

*Снимките са направени от Генади Цоков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00