Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кап.Тома Томов: Мъчно ми е за "Калиакра". Той е емблема на ветроходството ни

Автор:

Интересен юбилей се задава във Варна. Навършват се точно 40 години от пускането на ветрохода „Калиакра“ на вода и издигането на българския флаг. Баркентината е построена в Полша и в продължение на доста години носи много успехи от най-престижни ветроходни състезания по света за Варна и България. Ветроходът в момента е изоставен на док №13 и е в изключително лошо състояние. Днес ви срещаме с най-дългогодишния капитан на „Калиакра“ капитан Тома Томов.

Някои го наричат кораб. Други му казват баркентина, трети - учебен ветроходен кораб. Някъде съм чувал тримачтов кораб и лодка. Но най-много ми харесва определението "Варненската морска принцеса". Не знам какво е твоето мнение?
Както искате, така го наричайте. Но за нас това е учебен ветроходен кораб и той се е доказал като такъв много години и с много практиканти - стотици, да не кажа хиляди. За мен всичко започна през 1982 година след завръщането ми от един дълъг едногодишен рейс в Далечния изток. Явявам се в Параходството и  шефът на "Кадри"  ми съобщи, че ръководството обсъжда моето име за капитан на учебен ветроходен кораб, който предстои да бъде закупен. 

Аз ахнах и категорично приех, без да знам точно с какви ангажименти ще бъда натоварен. По време на моето отсъствие е бил подписан договор за закупуване и строеж на нов учебен кораб и аз го заварих на този етап. Съгласно договора трябваше екипажът да мине през едно обучение на по-голямата сестра на "Калиакра" - "Искра", под полски военен флаг и един месец през 1983-та бяхме практиканти, за да усвоим как се провежда една учебна практика. 

Това беше изключително полезно за нас, защото впоследствие ни се наложи да изготвим програмите, по които да работи един учебен ветроходен кораб. Тази практика беше загубена в нашия флот след изчезването на учебния кораб "Асен". През септември 1983 беше заложен кила на кораба в Гдиня, Полша, бяхме изпратени като наблюдаващи на строежа, заедно с главния механик, от името на корабособственика. В Полша бяхме близо 10 месеца и наблюдавахме целия строеж на кораба. Живеехме в корабостроителницата.  Корпусът беше завършен през януари и на 28 януари 1984 година и той беше пуснат на вода. Дострояването на кораба се извърши в Гданск. Ние се преместихме в Гданск. На 29 юни 1984 година вдигнахме българския флаг.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




По публикацията работи: Румен Генов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30