Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди първия училищен звънец

Готовността за първия училищен звънец е основната тема днес в "Посоките на делника". Община Видин е в готовност за безпроблемен старт на новата учебна година.

"Във всички училища и детски градини са създадени условия, както за началото на учебния процес, така и за предстоящия отоплителен сезон. Всички 17 училища в общината ще отворят врати на 16-и септември. Няма да има школо, в което поради ремонти да не започне учебен процес", съобщи Емилия Николова, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин.

Учебната година ще започне навреме във всички училища в област Монтана.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Само в село Владимирово учениците няма да влязат в клас, в сградата на училището, защото в момента там се извършва ремонт по програма за Енергийна ефективност и се очаква да приключи към средата на месец октомври",
каза пред сътрудника ни Биляна Борисова, Татяна Петрова, началник на Инспектората по образование в Монтана. В другите училища, в областта в момента се правят само козметични ремонти. Ремонтните дейности в детските градини също ще приключват навреме и учебната година и там ще започне нормално.

В Берковица има 6 основни училища- четири в града и две в селата Бързия и Замфирово. Две са гимназиите- "Д-р Иван Панов" и Лесотехническата професионална гимназия. Във всички тях започна подготовката за началото на новата учебна година.

"Общинските училища са готови за старта на новата учебна година. В момента текат дребни козметични ремонти. Всички учителски екипи са на работа от 2 септември. Материалната база е добра, но не е такава, каквато ни се иска да бъде. От година на година се подобрява. Реализират се мерки за енергийна ефективност. Върви по-бавно, отколкото бихме желали, но работим постоянно за подобряване качеството на учебния процес. Мерките за енергийна ефективност са напълно реализирани в Гимназия "Д-р Иван Панов", Първо и Второ училище. Частично са въведени в Четвърто училище и предстои реализирането им в Трето училище, след като минат процедурите по Закона за обществените поръчки. Учебните заведения в града имат дългосрочни договори за осигуряване на отоплението. Селските училища ще бъдат своевременно подсигурени с дърва, за което помага и Общината. Най-тревожен е фактът, че децата намаляват и тенденцията ще се запазва за следващите години." Това заяви пред сътрудника ни Петя Генова, заместник кметът на Общината Радослав Найденов.

587 деца от Враца и околните села от общината ще прекрачат за първи път училищния праг в средата на септември. Тъй като 15-и се пада в неделя, за тях, а и за останалите ученици, началото на новата учебна година ще е на 16-и септември. Общинската управа подготвя приятна изненада за всеки първолак. В предишни години местната власт даряваше най-младите в училище с книжки и портрети на Левски, но тази година изненадата се пази в строга тайна и ще бъде обявена в навечерието на първия учебен ден, обещаха от местната управа. Ресорният заместник- кмет Красимир Богданов иначе обеща:

"До 15 септември да завършат всички ремонтни дейности в учебните заведения и детските градини. Козметичното обновяване в училищата е в рамките на делегираните им бюджети. Дейностите в детските градини пък са финансирани основно чрез капиталовата програма на общината. Чрез тях са отстранени и предписания на агенцията по храните", допълни още Богданов. Според градската управа, ОДЗ "Брезичка" в кв. "Младост", където бяха внедрени мерки за енергийна ефективност със средства от фонд "Козлодуй", ще служи за образец при подобряване на условията в останалите детски заведения. Детското заведение е с нова дограма, с топлоизолация на стени и покрив, както и със сменена абонатна станция. Въпреки многото подобрения и усилията на колектива обаче, работата в детското заведение още куца заради забавения старт на ремонтните дейности. Директорът Венета Гергова обеща до началото на учебната година всичко да е наред, информира сътрудникът ни Жоро Александров.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Три са училищата в община Белоградчик- НУ "Васил Левски", СОУ "Христо Ботев" и основното училище в село Рабиша. Децата от селата, в които няма училище, се извозват с два училищни автобуса.

"Ученическите автобуси са годни да пътуват при всякакви климатични условия. През ваканцията беше извършен преглед и диагностика, и им бяха направени съответните ремонти. За тази цялата дейност Общината е инвестирала над 10 хиляди лева", съобщи пред сътрудника ни Иванка Петрова Будьони Тодоров от Общината в Белоградчик.

"В община Макреш доста първи звънци намалихме. Поради липса на деца закрихме едно от училищата. Другото, за добро или лошо, успяхме да го направим защитено- в село Раковица. Разкрихме и общежитие към него. Имаме обаче един парадокс- децата от общината в Макреш ходят на училище в Димово, а това е друга община. А иначе изградихме много в училището в Раковица- пълна смяна на обзавеждането, отремонтирахме кухнята, имаме хубава зала за игри", похвали се кметът на Община Макреш Иван Каменов.

И във видинските общини Ново село и Кула, и във врачанската община Мездра са готови за старта на учебната година. Още за готовността за първия училищен звънец- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43