Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лотарийните билети- удоволствие или зависимост

Снимка: Пламен Коцев

Обичате ли да купувате често билетчета, за да изпробвате късмета си и убедени ли сте, че все някога ще спечелите? Когато ви се наложи да посетите някой от пощенските клонове, сигурно сте попадали на хора, които трескаво трият с монета металното фолио върху билети, предлагащи печалби. Зависими ли са те от малките хартийки и колко голямо е удоволствието от спечелената сума пари? Специалистите казват, че ако можете да давате от парите си за игри и лотарийни билети и сте крайно нетърпеливи при тяхното теглене или изтриване, то вие сте зависими. Подобни билети се предлагат вече дори и в хранителните магазини.

Ваня Аврамович
е продавач в малко павилионче във Видин на вестници и лотарийни билети.

"Има много хора, които постоянно си купуват билети. Не мога да кажа, че е мания, но има редовни клиенти. Най-голямата ни печалба е 250 лева. За съжаление във Видин няма големи печалби до момента."


Така ли се създават хазартните типове хора? И тези, които започват с лотариите, склонни ли са да продължат и в казината? Има ли печеливши и какви са техните печалби от лотарийните билети? Това попитахме видинчани:

Снимка"Играя, но предимно с малки суми, но имам приятели, които прекаляват... Много хора печелят, но и губят. За да се спечелят пари, трябва отнякъде и да се добият... Важното е да има алъш- вериш."

Според психолозите не е зависимост, ако човек си купува по едно билетче на месец или от време на време играе лотария и очаква някаква печалба. Превръща ли се в даден момент увлечението по лотарийните билети в зависимост, обаче, и има ли нещо общо с хазарта, попитахме и психолога Катя Райчева:

"Разбира се, че може да се определи като зависимост. Всяко нещо, което ни отнема време и предизвиква удоволствие у нас може да се определи като зависимост. Когато на човек му е скучно, той ангажира ума си и времето си с неща, които му доставят удоволствие, а малките печалби правят точно това- стимулират. Лотарията, по принцип, е хубаво нещо, но когато се прекалява, тя се превръща в зависимост. Случвало ми се е да работя с хазартно зависими хора. Когато човек потърси помощ от специалист, то той самият трябва да е наясно дали иска да го направи."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45