Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световното първенство по футбол- прогнози и анализи

| обновено на 14.06.18 в 14:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес светът е футбол, а причината - настъпи моментът, чакан от всички запалянковци от 13 юли 2014 година, когато Германия победи в продължения Аржентина, за да спечели световната титла. Днес, 14 юни 2018 година, започва Световното първенство по футбол в Русия. 21-вото издание на най-големия футболен турнир в света ще противопостави един срещу друг 32-та най-добри национални отбора на планетата, преследващи една цел - световната титла. В Русия предстои да наблюдаваме големите доминатори, както и повечето познати команди, защото 20 отбора от Мондиал 2014 намират място на първенството и четири години по-късно, докато Исландия и Панама са двата дебютанта на световни футболни финали. В следващия месец цял свят ще се вълнува за 64-те мача, които ще се играят по руските футболни терени. 

Според по-голяма част от анализаторите, специалистите и букмейкърите, фаворити за световната титла в Русия са отборите на Бразилия, Франция, Испания и Германия. За качеството на тези отбори говорят красноречиво фактите: Бразилия отива на Световното със "златно поколение", препълнено с водещи футболисти, част от които не намериха място във финалния състав. "Петлите" си позволиха комфорта да оставят извън състава футболисти като Кингсли Коман, Адриен Рабио и Антони Марсиал. От своя страна Испания е футболният властелин на клубно ниво и притежава в състава си част от ядрото на "Барселона" и "Реал", които превземат от години Шампионската лига. Германия е действащ световен шампион, отборът под номер едно в ранглистата на ФИФА, който редовно е след последните четири останали отбори на световни първенства. Германия е и актуален носител на Купата на конфедерациите, както и на Европейското първенство за младежи. Португалия пристига в Русия като действащ европейски шампион, което означава, че има шанс да се превърне в четвъртата страна с последователни победи на европейско и световно първенство след Западна Германия, която  печели Евро 72 и Мондиал 74, Франция, спечелила последователно Мондиал 98 и Евро 2000 и Испания - отборът, завоювал златото на Евро 2008, Мондиал 2010 и Евро 2012. Други отбори, притежаващи отлични състави, съчетаващи опитни футболисти и актуални талантливи елитни състезатели, са тези на Белгия и Аржентина. Възходът в колумбийския футбол е виден, а в отбора играят много футболисти от най-силните клубни отбори в Европа, като Хуан Куадрадо, Хамес Родригез и Радамел Фалкао. Последователният футболен процес в Египет, който се наблюдава в последните 20 години, даде на света Мохамед Салах - футболист, доближил се до нивото на Кристиано Роналдо и Меси, с представянето си през вече изминалия сезон. Не бива да се подценява традиционното силно представяне на Уругвай и Мексико, способни винаги да изненадат. 

СнимкаЦял свят се вълнува за футболните мигове, които ще донасят емоции в следващия месец, а в това число и България, която обаче пропуска пореден футболен форум - събитие, превърнало се в тенденция за българския футбол. 

Георги Владимиров, бивш футболист с богат опит в българската "А" футболна група, с футболен стаж като играч в азербайджанското първенство, и треньор от Монтана, очаква интересен футболен форум, с резултатни срещи, който да завърши с финал Аржентина срещу Белгия. 

"Очаквам да се получи доста интересно световно първенство. Отборите са изключително силни. Сред моите фаворити са Германия, Белгия, Испания, Франция. Бразилия и Аржентина са доста силни. Очаквам интересни и резултатни мачове. Хърватия е неудобен отбор, способен на изненада. Истината е, че футболът е непредсказуема игра и не винаги може да се прогнозира с точност", на мнение е Георги Владимиров. 

Немският национален отбор пристигна в Русия с почти всичко най-добро, но и в слаба форма, която пролича в последните контролни срещи. От списъка на треньора Йоги Льов отпаднаха титулярните състезатели на "Манчестър Сити" и "Ливърпул" Лирой Сане и Емре Джан, а героят от финала с Аржентина преди четири години- Марио Гьотце ще наблюдава състезанието пред телевизора. Въпреки това, Германия ще се опита да се превърне в първия отбор, защитил трофея си от Бразилия през 1962 година насам. Единственият друг подобен случай в историята е Италия, спечелила титли през 1934 и 1938 г. Тревожна статистика за запалянковците на Бундестима е, че до този момент няма отбор от група "F", който е спечелил Мондиала. Германия трябва да внимава, защото последните два шампиона преди тях: Италия (2006 г.) и Испания (2010 г.), отпаднаха още в груповата фаза на следващия турнир. Дали Италия и Испания бяха изключение или говорим за тенденция, предстои да разберем.

Димитър Стойков от Казанлък симпатизира на Германия от години насам. 

"Подкрепям Германия от 1990 година, а причината е, че съм фен на "Байерн". Когато "Байерн" е в добро състояние, винаги Германия е шампион. Един от проблемите е, че ако Германия не спечели групата си, а Бразилия го направи, ще се срещнат още на осминафинал. Най-качествената селекция мисля, че е на Франция, но ще липсват контузеният Димитрий Пайе и Коман", каза Димитър и определи Световното първенство като "глобално събитие, празник за хората", но допълни, че в последните години всичко е "пари, пари и пак пари". Димитър няма фаворит на Мондиала, защото гледната му точка е по-различна: свързана със съдийството, което в последно време е дискусионно. Въведената VAR система все още създава главоболия, мачове от най-високо ниво, като тези в Шампионската лига, често са обект на дискусия заради спорни решения, каквито бяха дузпата за "Реал" в последната минута срещу "Ювентус" и неотсъдените дузпи за "Рома" срещу "Ливърпул".

"Каквото кажат съдиите, това ще е", категоричен е Димитър, за който "футболът изгуби част от облика си". Въпреки всичко, той сподели че настроението в Казанлък е приповдигнато, хората се вълнуват, а той ще се събира с приятели "на по биричка", за да гледат и дискутират.

И във Враца всички очакват голямото спортно събитие на лятото. 

"Еуфорията е голяма, а големите заведения са сложили плазми", разказа Михаил Митев, за който футболът е особено явление, защото "сплотява, без значение колко разбираш от играта". Скритият претендент, за мнозина какъвто е Португалия, е такъв и за Михаил. 

Голямата изненада, която разтърси футболния свят само часове преди официалната откриваща церемония, след която започва и първата среща от програмата, беше уволнението на Хулен Лопатеги - треньора на Испания. Испанският клубен футбол се е утвърдил по изключителен начин - последните пет издания на Шампионската лига са спечелени от испански отбори. Два от тези финали изправиха един срещу друг два отбора от Испания. Последните девет издания на втория по сила клубен турнир "Лига Европа" видяха шест испански триумфа, като "Севиля" спечели надпреварата три пъти поред. Какво означава една такава промяна, когато осъзнаем, че треньорът Лопатеги две години подготвяше отбора си за форум, на който имаше реален шанс за финален успех. Подготовката включва избистряне на състав, излъчване на система и философия.

Снимка"Тази новина изненада доста специалисти. Може и да е за добро, защото в критични ситуации на Световно доста пъти се е стигало до триумф. Да се сетим за раздираната от скандали Италия, която стъпи на световния връх през 2006. Играчите на Испания са се застъпили за Лопатеги, но федерацията е имала друга идея. Да видим, възможно е смяната да е за добро", размишлява Мартин Методиев, треньор в Детско-юношеската школа (ДЮШ) на "Бдин"- Видин и добавя, че "фаворит са Испания и Германия, а Бразилия ще покаже добро ниво".

Руският национален тим като че ли остава в сянка към момента. Причините са разбираеми: съставът е ограничен, а футболът в Русия е в застой. Въпреки това, Мартин Методиев припомни неписаното правило, че "у дома и стените помагат". Южна Африка от 2010 г. е единственият домакин, който не успя да прескочи първата фаза на първенството. В шест от досегашните 20 турнира домакинът става и шампион. Последният подобен случай е Франция през 1998 г.

"Всеки отбор, разбира се, може да покаже нещо. Русия е възможно да стигнат далеч тази година. Домакинството дава крила. Винаги е имало изненади на големите форуми", отказва да подценява Русия Мартин Методиев.

Като във всяка точка от света в момента, така и в българската столица София еуфорията около световното първенство е огромна, обясни Мартин Вачев, учител по история, за който "световното първенство е единствен по рода си спортен феномен".

"Разни заведения силно лансират световното - телевизори, менюта, оферти, атмосфера. Разбира се, ще има фен зона около стадион "Юнак". Усеща се жаждата за футбол", описа атмосферата в София Мартин и разказа за личните си предпочитания:

"Когато не играе Италия, нямам фаворит. По-скоро подкрепям отбори, в които играят наши футболисти от Милан. Затова ще наблюдавам Аржентина, където титуляр е Лукас Билия. Харесвам Исландия - свежи симпатяги, готови да мачкат фасони. Ще използвам Пеле за база - той каза, че Бразилия не е силна, а това означава, че Бразилия ще е на финал. Франция също впечатлява. Любопитен ми е отборът на Белгия - ще станат ли най-сетне отбор, а не просто група от индивидуалности. Симпатизирам и на Куун Костелс, който им е резервният вратар."

Мондиал 2018 ще бъде последният с 32 отбора, като за следващото световно първенство - това в Катар през 2022 г., те ще бъдат увеличени с 50% на 48, когато ще бъдат разделени на 16 групи от по три. Това практически означава, че България също ще има възможност да се класира отново на Световното. Говорейки за Мондиал 2018, всички сме ентусиазирани, но прави впечатление, че нашата държава отново няма да е сред най-силните. Каква е причината?

"Виждаме, че доста по-добри страни от България, например Холандия и Италия, също пропускат Световното. В България трябва да започне да се работи с най-малките. Трябва работа в перспектива. В Германия и в напредналите футболни страни се работи с подрастващите. В близките пет-шест години не виждам отбор на България, който да се класира на голям форум"
, разясни ситуацията в българския футбол и даде прогноза Георги Владимиров, бивш футболист и треньор от Монтана. Михаил Митев от Враца добави, че твърде много наблягаме на "лято 1994", вместо да се развиваме:

"Ние българите още си живеем с 94-та година. С който и да говоря, всеки отива към тази тема. Някога футболът е бил на високо ниво, но ни останаха единствено бабините деветини. Остана ни тъга, няма качествени футболисти, всичко е тъжно, защото вместо инвестиции, ние си следваме старите лаври."

Треньорът по футбол Мартин Методиев наблюдава всекидневно младите таланти, с които е отлично запознат - не само тези от Видин, но и от цялата страна. Според него "с децата се работи доста добре. Ние играем на различни турнири - понякога в чужбина, например в Сърбия. Играли сме срещу Партизан. Наскоро играхме с школата на Левски. Разликата не е много голяма"

И в този миг всички погледи са насочени към Русия, но домакинството на руската държава породи дискусии през времето, които продължават и до днес.

"От геополитическа гледна точка нали се срещнаха Чен и Тръмп. Светът вече си мисля, че не се поляризира така, както беше преди. Наистина ще е грозно, ако Западът по някакъв начин попречи на такова хубаво първенство", каза Михаил Митев, а Мартин Вачев добавя, че "щом е в Русия, ще има още по-голямо политическо напрежение между домакина и Западния свят". Може ли наистина подобна организация, която струва милиарди, да бъде помрачена? Според Димитър Стойков ситуацията е сложна.

"Британските фенове, които са известни, че са доста буйни. Трябва да внимават и представителите на африканските агитки, тъй като руснаците са неонацисти. Руските власти имат страхотни средства. Трудно е да се каже какво ще се случи. Очаквам всичко вече, за съжаление, нищо не може да ме учуди."

Разстоянието между най-далечните градове, които ще приемат мачове от турнира това лято (Калининград - Екатеринбург) е 3076 километра - приблизително съща е дистанцията между Москва и Лондон. Видинчанинът Димитър Вангелов е в Москва, в очакване на голямото шоу. 

"След Суперкупата на Европа, която беше в съседна Македония, с приятели решихме да посетим Световното. Уви, бавно се организирахме, което попречи да изпълним желанието да наблюдаваме точно, което искаме, но пак не се оплакваме. Няма да наблюдаваме най-високопрофилните отбори, но Аржентина са скрит фаворит, а Белгия имат уникален състав. Ще наблюдаваме Аржентина срещу Исландия и Белгия срещу Тунис. В Москва огледахме стадионите, като мога да кажа, че "Откритие Арена" е съоръжение, каквото в България не можеш да видиш. В града има еуфория, навсякъде е пълно с хора, облечени в различни екипи. Дано се получи добро футболно първенство, но аз винаги ще помня тази емоция. Искам да спечели нестандартен отбор - Белгия, Хърватска или Уругвай. Финалната четворка, която прогнозират всички, е ясна. Не ми се иска да са Бразилия, но са най-солидни", разказа Димитър Вангелов. 

От днес светът е футбол. Погледите са съсредоточени към огромната територия на Русия. Запалянковците ще изливат емоции, ще дерат гърла, показвайки симпатията си различно, но с една крайна цел: най-сладкото отличие. Един месец - месец на футбол, качествено състезание, което да излъчи най-добрия в света. Месец, който няма да бъде забравен. 

Днешните събеседници - Димитър Стойков, Димитър Вангелов, Мартин Вачев, Михаил Митев, Мартин Методиев и Георги Владимиров - споделиха част от спомените си, свързани със Световни първенства. На други - по-млади от тях, които също са привлечени от магията на футбола, тепърва им предстой да трупат моменти пред телевизора. Такива са тримата млади футболисти от ДЮШ на "Бдин" Видин Теодор, Никола и Венелин. 

"Футболът е целият ни живот. Всички искаме да играем в големите отбори, из европейските терени. Разбира се, трябват качества, труд, дисциплина, да си упорит и интелигентен. Сърцето е изключително важно. Светът в момента е футбол. Световното ще е интересно. Фаворизираме Бразилия и Германия", казаха малчуганите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Политическа стабилност искат българските общини

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада.  Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман..

публикувано на 14.10.24 в 14:45

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54